Historien om Fat til glede

Finnes fascinasjon for glass fødtes tidlig
Ferdinand ser seg rundt, - og dette skal være kunst? Juggel, purt juggel! Den venezianske kvinnen som selger Muranoglass forstår hans opphisselse gjennom de uforståelige ordene, og viser ham forsiktig noen mindre glassting i et bortgjemt hjørne av butikken. - se så, signora,- dette var noe annet. Vakkert! Han tar opp en koboltblå glasskube. Hvem har gjort denne?

I verkstedet ute på Murano, lar han seg fascinere. Og hvem designer dette? - Jeg selv, signore. Om det vanskelig å lage glass, - de er kunstner selv, har De noen gode ideer så kan vi vel se på mulighetene for et samarbeid. Ferdinand smaker på det. Jo, han skal komme tilbake…..

Hadeland glassverk
Ferdinand reiser ikke tilbake til Venezia, men da Hadeland glassverk i 89 gjør en forsiktig henvendelse, dukker fascinasjonen opp fra glemselen.. Jutrem, Hadelands mangeårige kunstneriske ansvarlige bekrefter at de selvfølgelig vil være interesserte i et samarbeid. Og "Nøstetangentradisjonen",- Ferdinand går svanger med et "raffineringsprosjekt", - og dessuten fyller jeg 80 til neste år, - hva med Ferdinands jubileumsglass?

På basis av et av hans mange originale Nøstentangenglass hjemme i glassskapet på baderommet i Riddervoldsgate, utvikler Ferdinand og Jutrem en eksepsjonell serie av vinglass "til glede". Og for Ferdinand er glasset som kunstnerisk medium født.

Finne videreutvikler sin glasskunst
I årene som følger er det mange mindre glasshytter i Frankrike som får besøk. Det er diverse blomsterglass, en and…, vanskelig monsieur….. Det prøves ut en glassfrise..

Og da telefonen ringer fra Beitostølen vedr. et glassmaleri, er det ikke nei i Ferdinands munn. Sjansen til å virkeliggjøre et større prosjekt. Og det lille kapellet i den norske fjellheimen blir bærer av Ferdinand Finnes drøm om glassets iboende letthet og esoteriske fortellerevne.

Kunstfatserien Fat til glede
Jeg har noen motiver. Han ser på sin assistent gjennom flere år - med dine kontakter i Bøhmen, kunne det la seg gjøre? Assistenten tar med seg en av skissene nedover.

To måneder senere står prøven på "fiskefatet" i vinduet i Riddervolds gate, - det er mitt…… og det overgår langt min skisse, når kunstnere samarbeider er 1+1 alltid mer enn 2.

Og i løpet av de neste månedene blir det ytterligere fem fat til glede unnfanget, og serien komplett;


Fiskefatet
Sommerfuglfatet
Drømmefatet
Fuglefatet
Natthimmelfatet
Smaragdfatet

"Fat til glede" er Ferdinand Finnes siste store prosjekt. Glassfatene, som formidlere av lysets transparens, er del av Ferdinands kunstneriske testamente, og inneholder kanskje nøkler til forståelsen av Ferdinand Finnes symbolverden og etiske ståsted