Historien om "Ferdinands blå"

Ferdinand blå ble født i St. Carlos på Ibiza
Søvnig søndag. Ibiza i mars. Kirsebærtreet i skråningen nedenfor patioen på høyden over St. Carlos, blomstrer. Ferdinand beskjærer treet forsiktig og gjør et etterfølgende dypdykk i sitt blomstervaseværelse, men finner ingen vase som passer, hverken i form eller farve....

På Anitas bar nede i landsbyen, treffer han om ettermiddagen Hannelore, den overvinterede tyske keramikeren som vel egentlig for lengst er utgått på dato, men…, - selvfølgelig kan hun hjelpe Ferdinand med en mugge….
- himmelblått med overgang til kobolt, helst med en følelse av noe nesten transparent, fargen må kle skjørheten i kirsebærblomsten…., jeg kommer innom deg i morgen med en skisse

Slik fødes Ferdinands "blå", en gang på Ibiza i midten av 70-årene.

Vasen følger vagabonden Finne på hans reiser
Og i årene som kommer skal den følge ham, til nye landsbyer og hus, hvor den igjen og igjen fylles med krisebærblomster, "gåsunger", olivengrener og bungnende buketter av markblomster. Og den kommer også til å reise med ham, til de greske øyer, til ..
- om hva jeg pakker? Ikke spør så dumt, primusen skal jeg bruke til å koke vann, jeg har da ikke tenkt å dø, og vasen kler noen gule blomster jeg plukket i Kerela i fjor, de var døde da jeg og blomstene ankom Nice, - så selvfølgelig må "den blå" bli med meg til India…, jeg er da kunstner for faen…..

"Den blå" går igjen i Finnes bilder
Og så males den. Utallige er de blomsterbilder som med ferdinandsk letthet portretterer "den blå", og hvor den er fyllt med franske, greske, spanske, norske og indiske buketter, grener og nyutsprugne drømmer..

Ferdinands blå skapes også i krystall
Og "den blå" overlever tilsynelatende alt. Våren1999 får Ferdinand se prøven av "smaragdfatet", et av glassfatene i hans siste prosjekt; - serien av seks fat til glede, utført av en av bøhmens fremste glassblåsere.
- gud hjelpe meg. det er vakkert ikke sant. Jævlig vakkert. Det er godkjent. Men blåfarven….? Det er jo nettopp hva jeg har lett etter i snart 25 år…, den nesten esoteriske mettetheten og likevel med en klang av himmelblått, kobolt og transparent dype. Tror du vår bøhmiske venn kunne blåse "den blå" i glass? Vi gjør et forsøk….

Og da han får se den første vil han umiddelbart at den skal lages i tre størrelser..
- det er jo alltid slik, hver årstid har sine behov, og alle buketter er ikke nødvendigvis like store….. Og det går sier du. Godt, da sier vi det.


Finnes blå vase lever videre
Og slik overlever Ferdinands blå historien. Og Ferdinands glede blir vår.

Men da det ryddes i hans blomstervaseværelse i Oslo i januar 2000, finner vi ikke den gamle blå. Det er mulig han tok den med seg på sin siste reise over til østen nyttårsaften 1999…